Tasuta tarne tagab tellimus al. 29 €

Turvaline ostukeskkond ja kiire tarne

Soodsad pakkumised

Gingiviit e. igemepõletik

Gingiviit e. igemepõletik
23. november 2023 3 min lugemist

Gingiviit e. igemepõletik

Gingiviit on igemete põletikuline seisund, mis võib põhjustada punetust ja veritsust. Põhjustatud enamasti ebapiisavast suuhügieenist, see võib areneda periodontiidiks, mõjutades luud, kuhu kinnituvad hambad. Põletik on tingitud hammaste biofilmi mikroorganismidest. Gingiviidi sümptomite hulka kuuluvad punetavad, paistes, valulikud igemed ja veritsus hambapesu ajal. Haigust on võimalik ravida professionaalse hambaarsti puhastusega, kuid ennetamine hõlmab korralikku suuhügieeni ja regulaarseid arstivisiite. Gingiviidi vorme võib esineda erinevaid, ja see võib esineda igas vanuses, kuid on sagedasem täiskasvanutel.

Mis on gingiviit?

Igemehaigus ehk gingiviit on igemete põletik. See võib areneda parodontiidiks, kui see mõjutab ka hammaste toetavat luud. Gingiviit ja parodontiit on põhjustatud igemete sisalduvatest mikroorganismidest, mis on pärit hammaste biofilmist.

Põletikulised igemed on punased, paistes ja neil on pehme konsistents, mõnikord koos valuga. Kõige ilmsem ja äratuntavam sümptom on igemete veritsus, mis võib tekkida spontaanselt või igapäevase hambapesu ajal. Halb hingeõhk võib olla ka hoiatusmärk, mida ei tohiks alahinnata ja mis võib tuleneda pidevast igemepõletikust.

Gingiviit on ravitav, seega on oluline rääkida oma hambaarstiga ja teada saada märgid ja sümptomid enne, kui see seisund muutub teisteks probleemideks.

Põhjused

Hammaste biofilm on värvitu kile, mis pidevalt moodustub hammaste pinnale. Kui seda ei eemaldata igapäevase harjamise ja niiditamisega, võib see koguneda, suurendades riski, et bakterid nakatavad mitte ainult igemed ja hambad, vaid ka neid toetavat luukoet. Seega säilitab igemehoolitsus naeratuse üldise tervise ja peaks olema prioriteet.

Hammaste biofilmi kogunemist soodustavad põhjused võivad hõlmata hammaste morfoloogilisi või struktuurseid anomaaliaid, juuremurdusid ja valesti tehtud hambaravi.

Teaduslikud tõendid näitavad, et gingiviiti võib põhjustada ka hormonaalsed tegurid - androgeenid, östrogeenid, progesteroon - suurendades seeläbi riski selle esinemiseks puberteedi ja raseduse ajal. Kuigi vähem levinud, võib gingiviit esineda ka lapsepõlves.

Alatoitumus ja vitamiinide A, B2 ja B12 puudus soodustavad samuti selle ilmnemist.

Gingiviit on parodondihaiguse esimene staadium. Kui hammaste biofilmi ei eemaldata, toodab see toksiine, mis võivad seisundit halvendada ja ärritada kudesid, põhjustades parodontiiti.

Sümptomid

Gingiviidi sümptomid on:

  • Igemete veritsemine.
  • Paistes või punetavad igemed.
  • Püsiv halb hingeõhk.

Kui hammaste biofilmi ei eemaldata igapäevase harjamisega, kaltsineerub see ja moodustab hambakivi. See kinnitub tugevalt hamba pinnale ja saab eemaldada ainult hambaarst või hügienisti poolt hambakliinikus.

Selles haiguse varajases staadiumis on võimalik kahjustusi vähendada ja haiguse arengut gingiviidi ravimisega peatada.

Igeme haiguseid võib esineda igas vanuses, kuid see on sagedasem täiskasvanute hulgas. Kui see avastatakse varajases staadiumis, saab hambaarst igemehaigust edukalt ravida.

Kuigi harv, võib gingiviit põhjustada palavikku, eriti ägeda haavandilise-nekrootilise vormi korral, kus temperatuuri tõus on tingitud alalõua lümfisõlmede kaasamisest. Intensiivne valu, eriti ägeda vormi korral, on seotud ka selle harva esineva gingiviidi vormiga.

Ravi

Hambaarsti poolt teostatav professionaalne puhastus on ainus viis gingiviidi raviks. See eemaldab hambakivi, mis on biofilmi kõvastunud vorm.

See viiakse läbi raviga, mis koosneb hamba pinnapindade silumise ja poleerimise seanssidest - nii krooni kui ka juurepindade puhul, mis on mõjutatud hambakivist.

Ravi kestus sõltub seisundi tõsidusest ja võib varieeruda ühest seansist kuni 5 seansini, et hambakivi täielikult eemaldada.

Ennetamine

Hambaarstid ja hügienistid soovitavad igemehaiguste vältimiseks korralikku suuhügieeni, kasutades hambaharja, hambapastat, hambaniiti ja suuvett, mis sobivad iga patsiendi profiiliga.

Head suuhügieeni harjumused, mida rakendatakse 2 või 3 korda päevas, eriti enne magamaminekut, ennetavad tõhusalt hammaste biofilmi kogunemist.

Samuti on oluline regulaarselt külastada hambaarsti professionaalse hügieeni jaoks vähemalt kaks korda aastas, välja arvatud juhul, kui hambaarst näeb ette teisiti.